3miljardia pois vanhuksilta, vammaisilta ja nuortenpsykiatriasta!

nuija

🤔 Näin meitä aijotaan rokottaa jatkossa

Valtio aikoo säästää vanhuspalveluista lähes miljardi euroa / vuosi! Vanhuspalveluja ovat vanhusten omaishoidon tuki, kotihoito, tavallinen ja tehostettu palveluasuminen, vanhainkodit sekä pitkäaikaishoito terveyskeskusten vuodeosastolla.

Ympärivuorokautisessa hoidossa olevista 40% sopisi selvityksen mukaan ”kotihoivan” piiriin. Sana ’kotihoiva’ on laitettu säästötaulukossa lainausmerkkeihin…
Kotihoiva tarkoittaa asumista omissa kerrostaloyksiöissä taajamien keskustoissa, sana määritellään hallituksen tilaaman vaikutusarvion liitteessä.

❓ Minä vaan kysyn, tarkoittaako ”omissa kerrostaloyksiöissä” todella omia eli omistettuja, vai joko omia tai vuokrattuja❓ On todella suuri joukko vanhuksia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta hankkia edes sitä kerrostaloyksiötä omaksi!
Lisäksi ajatus on, että vanhukset asuvat jatkossa yleisesti omissa pienissä asunnoissaan, joissa hoitajat käyvät huolehtimassa esimerkiksi lääkkeiden antamisesta. Minä rohkenen veikata, että työntekijävoimien vähäisyyteen vedoten aika pian tuossa mennään siihen, että lääkkeet jakavat robotit ja työntekijät hoitavat kaiken mahdollisen etänä verkon kautta. Näin päästään yhteen tavoitteeseen, jossa yksi työntekijä ehtii ”hoitaa” enemmän asiakkaita. Se tehokkuuden vaatimus nääs…

Vammaispalvelut ja nuortenpsykiatria mahdollisimman laajasti avopalveluksi

Vammaisten kohdalla halutaan mahdollisimman moni avohoidon piiriin. Sitä, miten se käytännössä voidaan toteuttaa jo nyt olevan hoitohenkilökunnan vähäisyyden aikana, se ei hallitusta kiinnosta. Säästöt ovat ainoa tavoite…
Yksi perusta huostaanotoissa on, että alle 18-vuotiaita sijoitetaan kodin ulkopuolelle nykyistä vähemmän.
Päihde- ja mielenterveyspalveluissa olisi mahdollista vähentää vuodeosastohoidon kustannuksia siirtämällä potilaita avohoitoon.

laskin

Nordic Healthcare Group (NHG) on laatinut sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja pääministerin johtamalle valtioneuvoston kanslialle tarkat laskelmat, miten sote-uudistuksessa voidaan toteuttaa vuoteen 2029 mennessä vuositasolla kolmen miljardin euron säästö.

❗❗❗Sote-uudistuksen valmistelua johtava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) tai kukaan muukaan ministeri ei inahdakaan tästä laskelmasta julkisuudessa! MIKSI EI❓❓❓
📢 On hyvä muistaa, että jatkossa (JOS sote toteutuu) hallitus pystyy varmistamaan säästötavoitteensa toteuttamisen säätelemällä maakunnille annettavaa rahoitusta.

Tässä selvityksessä ei oteta millään tavoin kantaa siihen, mitkä ovat seurannaisvaikutukset jos niin lasten, nuorten, päihdeongelmaisten kuin mielenterveyspotilaiden palveluissa lisätään nykyisestä avopalveluiden osuutta! Tähän puoleen ei edes haluttu selvitystä, koska tässä on kyse vain siitä, paljonko voidaan säästää…

🔔🔔🔔 Hälytyskellot soivat

 • Mistä löytyvät ne keskustoissa olevat pienet asunnot, joissa selvityksen mukaan vanhukset tulevaisuudessa asuvat?
 • Mistä löytyy tarvittava henkilökunta kiertämään lääkkeidenjakoon ja muuhun hoitotyöhön ihmisten kodeissa?
 • Jos lääkkeidenjako menee roboteille (kuten uskon käyvän), miten varmistetaan, että robotit toimivat tässä tärkeässä tehtävässä oikein?
 • Jos hoitotyöstä kaikki mahdollinen aletaan hoitaa digitaalisesti, miten estetään nyt jo Suomessa suurimmaksi ongelmaksi todetun yksinäisyyden kasvaminen?
 • Jos hoitotyö menee digitaaliseksi, kuka hankkii tarvittavat laitteet vanhuksille ja opettaa myös niiden käytön (sekä huolehtii päivitykset yms.)?
 • Miten oikeasti saavutetaan todellisia tuloksia (ei rahallisia) esim. päihde- ja mielenterveyspotilaiden kohdalla, jos hoito on pääasiassa avohoitoa?
 • Jos alle 18-vuotiaiden huostaanottoa pyritään vähentämään, eikö tässä laiteta lapset/nuoret liian usein liian suureen vaaraan?!
 • Jos vammaispalvelut siirretään ensisijaisesti avopalveluiksi, jääkö vammainen käytännössä yksin (jopa heitteille), kun avustavaa henkilökuntaa on liian vähän tai ei ole saatavilla?

🔑 Olen sitä mieltä, että sote tarvitaan, mutta ei todellakaan tässä muodossa, mitä nyt ajetaan pakolla eteenpäin. Tässä systeemissä käy lopulta kuin huonosti kohdellun kohokkaan; nousee kauniisti ja näyttää suorastaan upealta, mutta lopulta virhearviointien seurauksena se läsähtää ja on surkea esitys ♨

📌 Jutun pohjana on Aamulehden juttu aiheesta; kts. TÄÄLTÄ

🔐 Lisäksi varsinaisesti tämän jutun ulkopuolelta ihmettelyni kohdistuu puhuttuihin ICT-säästöihin. Kerrotaan, että ICT-puolella säästöä saadaan jopa 3miljardia uudistamalla ja yhtenäistämällä järjestelmät. Minä vaan suuresti ihmettelen, miksi niitä ICT-uudistuksia ei voida tehdä nykytilanteessa ja aloittaa heti?!

JAA TÄMÄ

4 Replies to “3miljardia pois vanhuksilta, vammaisilta ja nuortenpsykiatriasta!”

 1. Perkele tätä hallitusta! Satoja miljoonia miljoonien perään upotetaan tuon hullutuksen valmisteluun ja tulossa on iso katastrofi. Kun ihmiset jätetään huonolle hoidolle, ongelmat tuplaantuvat ja minä uskon, että mm. itsemurhat lisääntyvät rajusti. On edesvastuutonta lähteä uudistusta ajamaan säästöt ensisijaisena ajatuksena. Aivan tavallinen tallaajakin osaa ajatella, että nuo ehdotukset vievät Suomen sellaiseen alennustilaan ettei sellaista ole koskaan koettu.
  Ehdotus: romukoppaan koko sote! Tehdään ne ICT-muutokset olemassaolevaan järjestelmään ja saadaan säästöjä. Nostetaan hoitohenkilökunnan palkkoja, että saadaan alalle motivoituneita työntekijöitä ja yleensäkin työntekijöitä nykyistä enemmän. Parempi hoito (johon tarvitaan enemmän aikaa / asiakas) lisää hyvinvointia ja vähentää varsinaisten terveyspalvelujen tarvetta.
  Etäpalveluilla voi täydentää palveluja, mutta ei kokonaan korvata.

 2. Minä haluan koko soten kaatuvan! Ei ole selvitetty taloudellista pohjaa koko asialle. Huiskitaan vain säästölukuja jonkun hatusta, mutta menoista ei puhuta mitään. Kun tehdään muiden rahoilla jotain, pitää olla tiedossa tulot ja menot! Jos menot ovat jossain piilossa tiedossa, kansalla on oikeus saada myös ne tietoonsa.

  Sisselin toteamus ICT-hankkeiden nitomisesta soteen on minuakin ihmetyttänyt. Niistähän on luvattu 3:n miljardin säästö, joka todellisuudessa taitaa olla ainoa tulossa oleva säästö, En kylläkään usko, että siinäkään summa on 3miljardia.

 3. Niinhän tuolla uutisissa jo kerrotaan, jotta pääministerikin on nyt ”tunnustanut tosiasian”, jotta sote siirtyy vuodella, jos sosiaali-ja terveysvaliokunta ei saa mietintöään valmiiksi heinäkuussa. Ja näyttää epätodennäkiseltä, että mietintö valmistuisi määräaikana.
  Nyt sitten heittää häränpyllyä sekin, että maakuntavaalit olisivat ennen eduskuntavaaleja. Maakuntia taas ei verotussyistä voida käynnistää kesken vuoden.

  Minun mielestä on hyvä, että maan historian suurinta uudistusta ei tehdä hätähousuna. Siinä on vielä paljon muokattavaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *