Eikö tämä ole petos?

walker-1082410

Uutisissa kerrotaan, että eräissä vanhustenhoitolaitoksissa ”korvataan” henkilökuntapulaa merkitsemällä työvuorolistoihin ”haamutyöntekijöitä”. Siis merkitään joku työhön, vaikka ko. henkilöllä ei ole mitään aikomusta olla töissä ko. aikana! Lisäksi on ilmennyt, että hoitotyöhön on merkitty myös mm. toimistohenkilökuntaa, joka ei todellisuudessa osallistu hoitotyöhön. Asiaa puolustellaan henkilökuntapulalla.
Minusta tämä on petos. Tai asiakirjaväärennös. Tai mikä lienee oikeudellisen sanamuodon mukaan, mutta joka tapauksessa rankemman luokan huijaus.  Toisaalta tällaiset laitokset pitäisi sulkea, koska toimintatavat ovat lainvastaiset. Samaan aikaan eletään huutavaa pulaa asianmukaisista hoitopaikoista.

Henkilökuntapula on krooninen myös kotihoitopuolella. Yksinkertaisesti väkeä ei ole ja hommat jää hoitamatta tai hoidetaan vain kriittisimmät. Kun väkeä on liian vähän, nyt työssä olevat kuormittuvat liikaa, väsyvät ja vaihtavat alaa, jos vain mahdollista.

Miten siis tilanne voidaan korjata? Tässäkin näkyy nyt se tosiasia, että hoitoala tulee jatkossakin kärsimään henkilökuntapulasta ja yhtensä merkittävänä syynä on palkkaus. Maailma on muuttunut siitä, kun tämänkaltaisia töitä tehtiin vain kutsumus kannusteena. Nyt pitää voida palkallaan elää ja usein olla merkittävästi elättämässä perhettäkin.

Miten ministeriö puuttuu tämänkaltaisiin väärinkäytöksiin? Sitä tietoa jään odottamaan!

Juttu löytyy mm. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005810319.html?share=f032ba265ead7700ce963598983a6726

-kuva Pixabay

JAA TÄMÄ

4 Replies to “Eikö tämä ole petos?”

 1. Olisipa hallitus käyttänyt nyt autoveron alentamiseen käytettävät varat vanhusten elinolojen parantamiseen. Autoveroalennus hyödyttää eniten rikkaita, jotka ostavat kalliita autoja.

  Ainakin kertomasi on asiakirjaväärennös. Ei virallisiin papereihin saa valheita kirjoittaa. Nyt vaan kaikki, jotka on haamuina merkitty työssäoleviksi, vaatimaan palkkaa ko. ajalta!

 2. Kaikenlaisia huijauksia on alalla tehty ennenkin, myös kotihoidossa.
  Kun vanhempani kituivat aikoinaan kotihoidon varassa, heidän kotonaan oli vihko, johon kotihoitajat kirjasivat, miten kauan viipyivät ja mitä käyntinsä aikana tekivät. Ainakin yksi kotihoitaja kirjoitti valheita sekä kestoajasta että tekemisistään. Muista emme veljeni kanssa tiedä, kun muita emme huijauksesta kiinni saaneet. (Emme muuten olleet mitään kyttääjiä. Ihan vahingossa tämä touhu paljastui.)
  Kotihoitajia on liian vähän, työ on useimmiten rankkaa ja kiire puskee, mutta mitä hyötyä huijaamisesta on? Liksaa ei tule lisää, mutta ammatti-ihmisten maine tahraantuu.

 3. Mikä on se pysäytys, joka saa päättäjät heräämään asiantilan todellisuuteen? Tuntuu, että pitää monen päättäjän läheisen ensin joutua katstrofin keskelle, kun edes jatkuvasti uutisoidut murheelliset kohtalot eivät pysäytä ja saa toimimaan toisin.
  Kaiken keskellä on kuitenkin muistettava, että jotkut ovat panostaneet ja saaneet hommat hoitumaan. Miten se saadaan leviämään kaikkialle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *