Euroopalle oma netti?


Nettihän on maailmanlaajuinen verkosto. Nyt uutisissa kerrotaan Venäjän rakentaneen oman netin, joka voidaan ottaa käyttöön esim. kriisitilanteissa. RUNet toimii itsenäisesti ja nykyiset nettitoiminnot voidaan palvelinasetuksilla siirtää toimimaan suljetussa verkossa. Näin uutisten mukaan estetään mm. vakoilu ja ulkomaalaisten hakkereiden toiminta.

Yhdysvalloissa suunniteltiin joitain vuosia sitten, että tulisi olla ns. tappokytkin, jolla internet voitaisiin sulkea mm. kyberhyökkäysten estämiseksi. Joiltain osin tällainen sulkeminen voisikin toimia. Egypti katkaisi omat tietoliikenneyhteytensä kansannousun vuoksi. Se ei kuitenkaan tuonut toivottua tulosta.

Tulisiko nyt sitten Euroopan rakentaa (tai peräti vain Suomen?) oma nettinsä kriisien varalle? Olisiko siitä todellista hyötyä? Entä maan oma sisäinen netti, jolla olisi periaatteessa samat toiminnot kuin nykynetilläkin, mutta ilman kansainvälistä yhteyttä? Olisiko se enää ollenkaan netti vai tulisiko siitä ”mininetti”?

One Reply to “Euroopalle oma netti?”

  1. Kaikkea kanssa! Rahaa voi panna mihin tykkää, mutta monen netin ajatus on kuollut. Netin etuihinhan katsotaan maailmanlaajuisuus. Jos iso kriisi tulee, ei sitten toimi sähköt ja paikallinen nettikään. Sähköjenkatkaisu on varmaan ensimmäisiä toimia, mitä kriisin aikana tekisivät. Enkä usko, että täysin varmaa nettiä on olemassakaan. Muuten se olisi jo käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *