Kyllä pitää mahtua!

Taas on noussut pintaan joka talvinen taistelu latujen käytöstä. Minäkin olen aikanaan asiaan tarttunut – harmistuksissani luonnossaliikkumismahdollisuuksien rajaamisesta vain hiihtäjille.
Ymmärrän, että ladulla ei kävellä. Sen sanoo järki. Mutta en ymmärrä, että kävelytiet valjastetaan talvikaudeksi vain hiihtäjien iloksi. Muutkin haluavat liikkua luonnon keskellä!
Minusta ratkaisu on olemassa: tehdään niistä baanoista niin leveitä, että sinne mahtuvat sekä hiihtäjät (ne luisteluhiihtäjät ja perinteistäkin hiihtävät) että kävelijät. On kohtuutonta perustella hiihtäjien valtaamisoikeutta sillä, että ”Suomen talvi on niin lyhyt”. Se on yhtä lyhyt (tai pitkä) kävelijöillekin! Minusta yhteiskunnan varoin tulee olla tasapuolinen palvelutarjonnassa. Myös talvella. Jalankulkijat eivät tarvitse monta metriä leveää baanaa, vaan vaikka metrikin riittää kummasti.
Lopetetaan meuhkaaminen ja tarjotaan kaikille mahdollisuus kokea talvinen luonto; hiihtäen, lumikenkäillen tai jalkaisin liikkuen 👍

-kuva Pixabay-

JAA TÄMÄ

2 Replies to “Kyllä pitää mahtua!”

  1. Kaikesta täytyy rutista. Tämä luisteluhiihto on kummajainen. Suksillahan on tarkoitus kulkea hangessa. Luisteluhiihtoon tarvitaan laaja alue, että voi mennä kovaa. Minä en moista käsitä ollenkaan. Vanhalla on vanhan ajatukset. Mutta siitä olen samaa mieltä, että kävellen kulkijoillekin pitää olla mahdollisuus kävellä luonnon keskellä myös talvella. Eikä virallisia kävelyteitä saa sulkea kokonaan kävelijöitä talvellakaan. Urheilu on hyvä asia, mutta sen saama ylivalta on ihmisten ajattelemattomuuden seurausta.

    1. Kyllä lämmitti mieltä sinun ajatuksesi, Vaari! Minä vaan en ymmärrä, että virallisiin karttoihin ym. merkityt kävelytiet eivät olekaan yht’äkkiä ollenkaan kävelyteitä. Urheilu on ok, mutta ei se saa viedä muilta mahdollisuuksia käyttää virallisesti heille kuuluvia palveluja. Latuja voi tehdä muuallekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *