Minun ajatukseni ūüćÄ

ajattelijanassu  Kirjaan tähän ajatukseni siitä, millaista vaihtoehtoa esittäisin vanhusten asumista ajatellen. Tämä ajatus pohjautuu ensisijaisesti yksineläviin vanhuksiin ja vuokra-asumiseen. Näissä voi toimia hyvinkin itsenäisesti tai halutessaan ostaa ulkopuoliselta palveluntarjoajalta vaikka kaikki mahdolliset palvelut.

spring-2215875_640
Tontti ja ulkorakenteet
Tarvitaan iso tontti, johon mahtuu 7 rakennusta ja on pienet pihat asunnoille sekä ulkoiluun aluetta Рosin rakennettua.
Koko tonttia kiertää pensasaita ja tarvittaessa muukin aita (estämään esim. jänisten pääsy tontille). Aidasta sisäänpäin muutaman metrin alue, jonka kulmissa:

 • Yhdess√§ kulmassa jumppav√§lineit√§, jotka sopivat ik√§ihmisille
 • Toisessa kulmassa puutarhanurkka, jossa penkkej√§ ja mahdollisesti suihkul√§hde
 • Kolmannessa kulmassa grillikatos, jossa penkit isommalle ryhm√§lle
 • Nelj√§nness√§ kulmassa pelialue, jossa voi pelata m√∂lkky√§ tms. pelej√§

Kulmien välissä voisi kasvattaa esim. perunaa, yrttejä, marjapensaita jne.
wooden-bridge-3344449_640
Seuraavana aluetta kiertää pieni puro, jonka kulmissa kaarisillat kulmiin.
Puron rantaa kiertää pururatatyyppinen kävelytie. Sen tulee olla kooltaan niin leveä, että pyörätuolillakin pääse. Pohjan tulee olla sen verran kova, ettei pyörätuoli uppoa siihen, mutta ei silti mielellään asfalttia. Kävelytieltä menee kulmissa kaarisilta toimintakulmiin.

parking-place-160746_640
Alueen kummassakin päässä on parkkialue ja muualla autoilu on vain huoltoajoa tai hätäkujetukset (=talojen etuosassa kulkee tie tätä varten).

notting  hill area in old suburban brick
Asuintalot
Asuintalot ovat eräänlaisia ryhmäkoteja. Taloja on kaikkiaan kuusi kappaletta, joista neljässä on viisi asuinhuonetta sekä iso yhteinen tila. Kahdessa on kolme huonetta ja iso yhteinen tila. Pienemmät talot sijaisevat alueen talojen päätyosissa ja niiden vierestä kulkee tie parkkialueelle (ja siis myös huoltoajoreitti).

Asuinhuoneet kukin kalustaa oman mielensä mukaan. Kaikissa taloissa on kahdella (pienet talot) asunnolla yhteinen wc ja suihkutila  (isossa talossa kaksi tällaista yhteistilaa) sekä yhdellä asunnolla oma wc ja suihkutila. Nämä yksittäiset asunnot ovat erityisesti pyörätuolia käyttäville ja siten erikoisvarusteltuja.

Jokaisella asunnolla on pieni oma pihamaa, jonne voi istuttaa kukkia tms. ja jossa voi halutessaan oleskella. Näiden pihojen hoito on ensisijaisesti asukkaan vastuulla.

Yhteisessä tilassa on iso kulmasohva, pari keinutuolia, suuri televisio, pitkä (kokoonmenevä ja siirrettävä) pöytä tuoleineen.
Toisessa päässä huonetta on pieni keittotila; hella, jossa on säädot niin, että se menee tietyn ajan kuluttua automaattisesti pois päältä. Jääkaappi ja pieni pakastin, tiskiallas ja -kaappi sekä lukittavat pienet kaapit asukkaiden omia ruokatavaroita varten. Lisäksi on siivouskomero, jossa tarvittava varustus.

Old red roof

Yhteisötalo
Yhteisötalo sijaitsee asuintalojen keskellä, jotta sinne on helppo kaikien päästä. Ei portaita!  Yhteisötalolla on langaton wifi, joka ulottuu myös asuintaloihin.

Yhteisötalon päädyissä on autoille parkkipaikat ja lämmitystä varten pistokkeet.

Yhteisötalon toisessa päässä on pyykkitupa ja kuivaushuone asukkaiden käyttöön. Pyykkitilojen käytöstä pieni maksu.

Pyykkitilojen vieressä on henkilökunnan huone. Henkiökunnan huoneessa on keittonurkkaus sekä tiskikone aamiaisen, päiväkahvin ja iltapalan valmistusta varten. Henkilökunta EI ole hoitajia, vaan he ovat ennenkaikkea yhteistilaan  toimintaa järjestäviä ihmisiä. Henkilökuntaa on vuorossa vain 1 kerrallaan (aamuvuoro ja iltavuoro, ei yöpäivystystä). Työvuorot ma-pe samat henkilöt ja viikonloppuisin voi käyttää esim. opiskelijoita Рmielellään kuitenkin mahdollisimman paljon samat henkilöt.
Henkilökunta huolehtii aamiaisen, päiväkahvin ja iltapalan valmistuksesta, tarjolle laittamisesta sekä jälkien siivoamisesta. Tämä on maksullinen tilauspalvelu. Henkilökunta hoitaa myös Yhteisötalon kahvilaa ja esim. ulkoiluttaa vanhuksia.

sauna-2844863_640
Toisessa päässä Yhteisötaloa on keskuksen saunatilat; sauna, pesuhuone ja pukuhuone. Tähän tilaan pääsee sekä suoraan ulkoa että Yhteisötalosta sisältä. Saunasta voi varata vakiovuoron tai yksittäisen vuoron. Sauna on maksullinen.

Yhteisötalon keskellä on oleskelutila, jossa iso kulmasohva,  sohvapöydät, pari keinutuolia, suuri televisio ja musiikkilaitteet sekä pitkä (kokoonmenevä ja siirrettävä) pöytä tuoleineen. Pitkä pöytä palvelee myös Yhteisötalon kahvilan pöytänä. Kahvila on avoinna määrättyinä aikoina ja muina aikoina automaatista voi ostaa virvokkeita, pientä suolapalaa ja makeisia.

Oleskelutilan yhdessä kulmassa on pieni, äänieristetty nurkkaus, jossa voi isolla näytöllä käyttäen Skype-yhteyttä (tai vastaavaa) olla yhteydessä ystäviin ym.

juhlanauha
Oleskelutilassa toteutetaan yhteisön yhteisiä omia juhlia, jumppatuokioita jne. Sinne voivat myös paikalliset yhdistykset, muusikot, lapsiryhmät ym. järjestää vierailuja.

help
Jokaisessa asunnossa sekä yhteisötalolla on hälytysnappi, joka päiväaikaan yhdistyy vuorossa olevan henkilökunnan puhelimeen ja yöaikaan kunnan kotipalvelun päivystykseen. Tarvittaessa näillä kummallakin on suora yhteys myös lääkäripäivystykseen.

8
Tällaisen keskuksen rakentaminen on iso asia. Ulkoalueiden osalta voisi mukaan pyytää paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä ainakin osittain talkoilla luomaan paikasta toimivaa.
Kun henkilökunta on asiaansa sitoutunutta ja roolinsa oikein ymmärtävää, tämä voisi olla jopa lähellä perhekotiasumista. Ainakin tämä mahdollistaisi monen nyt yksinäisyydestä kärsivän parempilaatuisen elämän muiden parissa kuitenkin oman tilan omaavana.
Jos sitten halutaan enemm√§n asukkaita, voisivathan talot olla kaksikerroksisia, jolloin yl√§kerrassa asuisivat hyv√§kuntoiset vanhukset, joilla rappusten nouseminen ei ole ongelma…

 

 

 

0 Replies to “Minun ajatukseni ūüćÄ”

 1. Olet tosiaan pohtinut asiaa. Mutta, ei kukaan ala noin hienoja oloja tavallisille mummoille ja papoille tekemään. Ainakin asunto pitäisi ostaa ja maksaa paljon! Kun sitten mummosta tai papasta aika jättäisi, kuka sen asunnon sitten saisi? Lapsenlapset opiskelupaikkakunnilla! Ei se olisikaan enää vanhuksille, vaan pian niistä tulisi nuorison mellastusasuntoja.

  Voisihan sitä ajatella, että asuintalot olisivat hissillisiä kerrostaloja. Saisivat enemmän vuokratuloja. Ehkä se lisäisi kiinnostusta.

 2. Aira, mä veikkaan, että jos edes jotain tollasta voisi tulla, kyllä se vaatii sen kerrostalon. Ja se vaatii paikallisilta yritysiltä ja yhdistyksiltä mukaantuloa, että saisi muutakin kuin nuo asuinlokerot. Mun aatoksessahan iso merkitys on yhteisillä tiloilla.

  rautalintu, oon tota miettiny ennenkin. Tossa muodossa se helpottaisi monen yksinäisen vanhuksen elämää yhteisöllisyydellä. Minusta olennaista on, että myös se ulkotila on mielekäs= mahdollisuuksia liikkumiseen, jumppaan, peliin, rauhottumiseen ja monet vanhuksetkin tykkäävät olla tulen äärellä ja grillata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *