Oikeita vaihtoehtoja?


Uutisten mukaan tutkijat ovat sitä mieltä, että vanhukset eivät saa riittävää tukea ja syynä on itsekkyys. Tutkijoiden mielestä on itsekästä ihannoida omassa kodissa asumista. He kannattavat vanhusten aikaisempaa siirtymistä ympärivuorokautisen palveluasumisen piiriin.  Että sillä tavalla…
Minä toivoisin noiden kahden väliin asumismuotoa, jossa asutaan turvallisesti toisten lähellä, mutta itsenäisenä. Tämä niin kauan kuin se on mahdollista. Jotenkin kuulostaa yliampuvalta, että tavoite olisi siirtää mahdollisimman moni vanhus ympärivuorokautisen palveluasumisen piiriin. Kuitenkin moni selviää hyvin aika pienelläkin avulla. Eri asia tietenkin ovat ne vanhukset, jotka tarvitsevat runsaasti erilaisia hoivapalveluja. Sitten tulee eteen monen kohdalla tilanne, että olisi jopa valmius siirtyä palveluasumiseen, mutta niiden korkea hinta rajoittaa mahdollisuuden käyttämistä.
Olen ennenkin heittänyt ilmaan ajatusta kimppa-taloista, joissa asuu vanhuksia (omassa asunnossa tai vuokralla) ja he saavat keskitetysti sinne tarpeelliset palvelut. Mahdollisesti isompi yhteistila käytössä esim. yhteiset ruokailut ja erilaiset virkistyspalvelut mahdollistaen. Ja tarvittaessa sieltä olisi suora hälytysyhteys päivystykseen, josta saa apua yllättävissä tilanteissa. Olisihan se halvempaa kuin ympärivuorokautinen päivystys joka talossa silloin, kun se ei oikeasti ole tarpeen. Mitä ajatuksia asia sinulle tuo mieleen?

-kuva Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *