Pitäisikö tähän puuttua?

Lentämistä käyttäviä matkailijoita on vuosen ajan syyllistetty ilmaston tuhoamisesta. Asia on varsin usein esillä eri puheenvuoroissa. Niinpä tänään uutisissa (olen kyllä lukenut aiheesta aiemminkin muualta) tulee uutinen, joka näiden lentämistä vastustavien tahojen tulisi huomioida:
Risteily tuottaa kolminkertaisen määrän hiilidioksidipäästöjä kilometriä ja matkustajaa kohden lentämiseen verrattuna. Tähän tulokseen tulee tanskalainen merenkulkualan konsulttiyhtiö HOK Marineconsult, jonka selvitystä Ny Teknik siteeraa.”
Aiemmin uutisoitiin, että jos kaikki maailman rahtilaivat saataisiin käyttämään ympäristöystävällisiä polttoaineita, maailman ilmastonmuutosongelma olisi pois päiväjärjestyksestä.

Nyt herääkin kysymys, millonka myös meriliikenne otetaan mukaan ympäristänsuojeluun. Lentoliikenteelle puuhataan ties millaisia lisävelvotteita ja maksuja, mutta merkittävästi laajemmin hiilidioksiidipäästöjä tuottava meriliikenne vaan puksuttaa ilman minkäänlaisia velvoitteita! Minä vaan ihmettelen, miksi…

JAA TÄMÄ

3 Replies to “Pitäisikö tähän puuttua?”

 1. Jos risteilyaluksille tulisi lisävero, hinnat nousisi ja väki vähenisi. Laskevat herrat asian tuolta kannalta. Sille ei ole miään järkiperusteista syytä, miksi lennot ovat pahoja ja risteilyt eivät. Ei voi vedota lomailuunkaan, koska lennoista iso osa on työhön liittyvää matkustusta. Vaikka risteilyjen hintoihin lisättäisiin muutama euro, se tuskin merkittävästi vaikuttaisi ristelyjen suosioon. Siitä kertyisi kuitenkin valtava potti rahaa käytettäväksi ympäristönsuojeluun. Sekä vähemmän saastuttavien laivojen kehittämiseen.
  Vastaus on: kyllä pitää puuttua!

 2. Niin, ihan sama millä uusiutumatonta polttoainetta kuluttavalla välineellä liikkuu, jos turhaan liikkuu. Minä en ole vielä tähän mennessä lämmennyt minkäänlaiselle turismimatkailulle, joten siltä osin maailma saastuu minun osaltani vähemmän. Harmi, että työmatkat minun pitää ajaa autolla, ja se rasittaa muutakin kuin luontoa, erityisesti hermojani.
  Tuskin matkailusta kuitenkaan koskaan luovutaan, on se useimmille niin tärkeää. Maksoi mitä maksoi. Mutta pianhan meillä on aurinkoenergialla kulkevat lentokoneet, joten ei tässä kai vielä maailmanloppu siltä osin liene tulossa. Ehkä sama tulee valtamerialuksiinkin. Toivottavasti.

 3. Minusta on olennaista, että eri kulkuvälineitä kohdellaan tasapuolisesti. Minä olen lentänyt (vieläpä tasan toiselle puolelle maapalloa) ja vuosia sitten kävin välillä risteilylläkin. Tuonne kauas lentäisin nytkin, jos budjetti sallisi. Keväinen Tukholman risteily houkuttaa vain joutsenten paluun takia. Saaristossa kun aistii kevään niin hyvin joutsenten vallatessa rantoja.

  Auto, kyllä sekin on. Se on ollut työn takia pakollinen ja nytkin aikalailla välttämätön. Liikuntavamma kun rajoittaa muita liikkumismuotoja aatellen.
  Yritän sitten muuten säästää luonnonvaroja sen, mikä kohtuudella on mahdollista. Luontoa rakastavana ihmisenä roskat pois, sähkönsäästö yms. ovat itsestäänselvyyksiä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *