Sähkötön?

Sähköyliherkkyyttä ei ole diagnosoitu sairaudeksi Suomessa. Monessa muussa maassa kyllä on.  Sähköyliherkkiä on eri tilastojen mukaan Suomessa jopa 200 000, eli ongelma ei ole ihan pieni. Muutama esimerkki liittyen aiheeseen:

 • kännykkä > vanha malli ilman nettiä toimii osalle, ei kaikille
 • televisio > vain lyhyen aikaa, kaikille ei lainkaan
 • sähkövalo > kaikki ei lainkaan, tehovalot pahimpia, osa voi käyttää led-valoja ja hehkulamppuja (jos niitä vielä jostain saa)
 • erilaiset sähkölaitteet vaikeita, osalle mahdottomia, mm. sähkölämmitys, kahvinkeitin, vedenkeitin,
  sähkögrilli, sähköhella, vatkain, kiharrin, pesukone, kuivausrumpu, tietokone jne.

  Entä lomat?
  Kesämökitkin on nykyisin lähes kaikkialla sähköistetty! Hotellihuoneet ja muiden majapaikkojen huoneet ovat täynnä sähköä.  Nautittavin loma taitaisi olla erämaamökissä kaukana sähköistä. Turvallisuuden takia mukana vanha peruskännykkä, jossa ei ole nettiä ja akku kestää helposti viikonkin ajan. Käsikäyttöinen laturi mukaan. Vielä kun vaan sitä kenttää olisi…

Monelle sähköyliherkälle ei ole kaupungin rientoihin menemistä. Jopa monet kaupat ovat niin täynnä sähköä, että käyminen vaikeutuu merkittävästi – tai on kokonaan mahdotonta.  Kanssaihmisten kännykät aiheuttavat monelle pahoja oireita ja osalle jopa seinän takana olevat sähkölaitteet ovat ongelma.

Nyt herääkin kysymys, miten tämä ryhmä pärjää, kun autoistakin haluteen tehdä sähkökäyttöisiä ja näin sähkön määrä tulee lisääntymään rajusti.

Mietipä hetki: miten sinä pärjäisit ilman sähköä? Mitkä asiat olisivat suurimmat ongelmat?

-kuva Pixabay

3 Replies to “Sähkötön?”

 1. Niinhän se ennen oli, että sähköä piti säästää, jos sitä edes oli. Pärjättiin hyvin ilmankin. Eikä tarvinnut öisin kukkua kaikenmaailman vehkeiden parissa, vaan nukuttiin ajoissa ja oltiin pirteitä aamulla uusiin töihin.
  Tämän päivän ihmisistä moni ei pärjäisi ollenkaan sähköttömässä taloudessa. Kuitenkin ne on kaikille hyödyllisiä taitoja sähkökatkoja ja muutakin ajatellessa.

 2. Maailma on muuttunut sähköttömästä ajasta niin paljon. Monelle tekisi kuitenkin hyvää kokea myös elämää ilman sähköä. Osaisi paremmin arvostaa asioita, joita pidetään niin itsestäänselvinä.

 3. Kyllä olisi elämä hankalaa, jos pitäisi sähkölaitteita terveytensä takia vältellä.

  Silloin kun sähköä saa ”napista painamalla” ei tule edes ajatelleeksi, mihin kaikkeen sitä tarvitaan. Sähkökatkon tullen huomaa, miten kotonakin lähes kaikkeen tarvitaan sähköä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *