Yksi tunnus kaikille!

tunnus
Uutismaailmassa kerrotaan, että valtio on vähän hankaluuksissa, kun julkiset palvelut ovat menneet ja menevät yhä enemmän verkkoon. Ongelman syynä tällä kertaa ovat tunnistautuminen palveluihin. Pankit kun saavat valtiolta rahaa pankkitunnusten käytöstä tunnistautumisessa. Nyt kuitenkin vain Osuuspankki ja Nordea ovat tehneet tarjouksen, jonka valtio voi hyväksyä. Jos muiden kanssa neuvottelut eivät johda hyvään lopputulokseen, muiden pankkien tunnuksilla ei vuodenvaihteen jälkeen enää pääse esim. Suomi.fi-palveluun, Kanta-palveluihin, verottajan tai Kelan palveluihin!
On toki mm. mobiilivarmenne, mutta kun sitä mobiilia ei ole kaikilla ja osa ei luota siihen.

💡💡💡 Nyt, kun puuhataan ties mitä ICT-palvelujen uudistusta, voisi samalla tehdä uudistuksen tunnistautumisten suhteen:

➡ Valtio voisi tehdä Väestörekisterikeskuksen kautta kaikille kansalaisille oman tunnuksen. Heillähän on tiedot kaikista kansalaisista. Olisi yksi ja sama tunnus kaikkialle, minne tunnistautuminen vaaditaan, eikä tarvitsisi pankeille maksaa ja olla monia tunnuksia eri paikkoihin.
🔑 Tämä olisi helpotus myös niille, jotka eivät eri syistä saa pankkikorttia tunnuksineen.
🔑 Alaikäisille voisi olla jonkinlainen nuoruusversio ihan turvallisuussyistä. Henkilön tullessa täysi-ikäiseksi hän saisi käyttöön virallisen tunnuksensa.
📌 Muiden maiden kansalaisille, jotka asuvat Suomessa ja voivat todistaa henkilöllisyytensä, voisi olla oma erillinen tunnistautumisjärjestelmänsä jotta heidänkin asiointinsa mahdollistetaan.

 

JAA TÄMÄ

2 Replies to “Yksi tunnus kaikille!”

  1. Olisipa iso helpotus, jos olisi muistettavana vain yksi tunnus! Epäilen kuitenkin valtiovallan halukkuutta tarttua asiaan. Hiukan myös kykyjä.

    1. Minä luulen, että monelle asia olisi iso helpotus. Valtiovalta suunnittelee jonkinlaista tunnusratkaisua, mutta vasta vuodelle 2020. Vetoavat siihen, että pitää niin moneen paikkaan muuttaa koko tunnistusjärjestelmä. Tämä maa kehuu ict-taidoillaan, mutta noinkin oikeasti pienen asian muuttamiseen pitää varata vuosia. No, saahan sillä taas työllistettyä muutaman siksi aikaa. Tosiasiassa toteutus ei veisi lähellekään mainittua aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *